Vyrų vaisingumo tyrimai

Nors daugelis mano, kad nevaisingumas yra moters problema, maždaug 40 procentų atvejų, kuomet pora negali pastoti, priežastis būna būtent vyro vaisingumo problemos.

nestumo testas

Labai svarbu, kad vyrai, kaip ir moterys, pasitikrintų savo vaisingumą prieš pradedant bandymus pastoti. Nors tai kai kuriems gali būti psichologiškai diskomfortiška, bet kokių vaisingumo problemų aptikimas kuo anksčiau gali labai padėti jas išspręsti, o tuo pačiu ir leisti greičiau susilaukti vaikų. Tai taip pat gali apsaugoti moterį nuo bereikalingo streso.

Pradinis vyrų vaisingumo tyrimas

Pirmiausia vyras turėtų apsilankyti pas urologą, kuris pradžioje apklaus ir atliks apžiūrą:

  • Pirmiausia gydytojui svarbu sužinoti sveikatos ir reprodukcijos (ar vyras turi vaikų ir pan.) istoriją, vartojamus vaistus ir t.t.
  • Taip pat svarbu būti atviram apie savo gyvenimo būdą: fizinis aktyvumas, žalingi įpročiai ir pan.
  • Bus atliekama apžiūra, atliekami kai kurie tyrimai.
  • Atviras pokalbis apie bet kokias problemas seksualiniame gyvenime.

Taip pat vyras turės pateikti savo spermos mėginį analizei.

Vyrų nevaisingumo analizė

Nustatyti vyrų nevaisingumo priežastį yra sudėtinga. Tam atliekami skirtingi tyrimai.

Spermos analizė

Specialistai atlieka spermos tyrimą, kurio metu nustatoma spermatozoidų koncentracija, jų forma, judrumas ir kitos savybės. Paprastai didesnė spermatozoidų koncentracija reiškia didesnį vaisingumą, tačiau svarbu ir jų judrumas. Net 15 proc. vyrų, kurie turi normalią spermatozoidų koncentraciją savo spermoje, yra nevaisingi. Ir atvirkščiai, dalis vyrų su žema spermatozoidų koncentracija yra vaisingi.

Jei nenorite eiti pas gydytoją, įsigykite spermos testų >>

Jeigu pirmos spermos analizės rezultatai geri, gali būti atliekama antroji, kad būtų patvirtinti rezultatai. Jei abu testai duoda teigiamus rezultatus, paprastai tai reiškia, kad vyras neturi vaisingumo problemų. Jeigu rezultatai kelia įtarimų, gali būti atliekami tolimesni tyrimai.

Svarbu pažymėti, kad jei vyras spermos apskritai neišskiria, arba spermoje nėra spermatozoidų (azoospermija), tai gali būti geras ženklas. Taip yra dėl to, kad tokios kondicijos gali būti išgydomos nesudėtingomis operacijomis.

Apžiūra

Nuodugni gydytojo apžiūra gali padėti aptikti vazikoceles (apibūdinta žemiau) ir duoti informacijos apie galimus hormonų pusiausvyros sutrikimus. Tokią apžiūrą turėtų atlikti urologas.

Hormonų tyrimas

Testosteronas kontroliuoja spermos gamybą vyro organizme. Vis dėlto hormonų pusiausvyros sutrikimai yra pagrindinė nevaisingumo priežastis tik 3 proc. nevaisingų vyrų. Todėl ekspertai nesutaria, kiek reikalinga yra nuodugni hormonų analizė.