Mėnesinės

Mėnesinės – tai moters ciklo dalis, kuomet kelias dienas vyksta kraujavimas iš makšties. Daugumai moterų tai nutinka apytiksliai kas 28 dienas, nors ciklas gali trukti 24-35 dienas.

nestumo testas

Mergaitės savo pirmąjį ciklą paprastai patiria brendimo laikotarpiu, tai gali nutikti tarp 8 ir 16 metų amžiaus. Daugumai tai nutinka būnant maždaug 12 metų.

Moters ciklai tęsiasi iki pat menopauzės, kuri daugumai moterų prasideda 48-55 metų (vidurkis yra 52 metai).

Moters ciklas

Kiekvieno ciklo metu, hormono estrogeno kiekis organizme padidėja, tai skatina kiaušinėlio vystymąsi kiaušidėse, ir jo išleidimą į kiaušintakius (ovuliacija). Tuo metu moters gimdos gleivinė sustorėja – taip organizmas ruošiamas nėštumui.

Palikęs kiaušidę, kiaušinėlis patenka į kiaušintakį, kuriame ir gali būti apvaisintas vyro sperma. Kiaušinėlis gyvybingas išlieka tik maždaug 24 valandas po ovuliacijos. Jeigu per tą laiką jis nėra apvaisinamas, sustorėjusi gimdos gleivinė suyra, ir yra pašalinama per makštį. Tai ir yra mėnesinės.

Mėnesinės ir pastojimas

Ar galima pastoti per mėnesines? Nors mylintis mėnesinių metu, įprastai pastoti moteris neturėtų, susiklosčius tam tikroms aplinkybėms tai visgi įmanoma.

Jeigu moters ciklas yra gerokai trumpesnis nei vidutinis (pavyzdžiui, 23-24 dienos), ir mėnesinės (kraujavimas) trunka 7 dienas, pastoti galima jei moteris mylėjosi paskutinę mėnesinių dieną, o ovuliacija įvyko po trijų dienų. Kadangi sperma išlieka gyvybinga 3-5 dienas.

Nepavyksta pastoti? Išbandykite ovuliacijos testus >>

Be to, kai kurioms moterims kraujavimas nutinka neįprastu metu (paprastai tai nėra tipiškas kraujavimas, kadangi jis kyla dėl kitų priežasčių nei įprastas mėnesinių kraujavimas). Toks kraujavimas gali nutikti ovuliacijos metu ir būti supainiotas su įprastu kraujavimu. Tokiu atveju moterys neretai nesisaugo ir netikėtai pastoja.